Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3

Tematikus angol programok

Mik azok a tematikus angol programok?

Olyan angolórák, melyek egy-egy témára épülnek, két nyelven zajlanak, bárki részt vehet nyelvi szinttől függetlenül, mert úgy állítom össze, hogy mindenki tudja követni. Igaz, aki jobban tud angolul, az többet fog érteni az angol nyelvű magyarázatból, de az se keseredjen el, aki még nem áll nagyon magas szinten, mert:

  • Az órán többször is szavakat tanulunk, azokat, amiket a következő
    részben használni fogok, így könnyebb követni a magyarázatot.
  • Minden szakasz tartalmát összefoglalom magyarul is.
  • Sok képpel, hanggal, videóval szemléltetem azt, amiről beszélek.
Az is eljöhet, aki még nem tud angolul semmit, csak kíváncsi a témára, vagy épp szokja a gondolatot, hogy angolt tanulna. Számítson rá, hogy lesznek részek, amiket majd nem ért (viszont előtte vagy utána elhangzik magyarul is; az angol szöveg alatt pihenhet, de szerintem biztosan felismer majd pár szót, és szokja az angolt).
Tehát van az órákon: magyarázat, szemléltetés, gyakorlás. A végén pedig minivetélkedő ajándékokkal (van, amikor csoportos, van, amikor egyéni).
A vetélkedőn a kérdések természetesen az elhangzottakra vonatkoznak. Ezzel átismétlünk, megerősítünk pár dolgot, de az sem utolsó szempont, hogy nyerni is lehet! :-)
Újabban pedig a belépőjegyet tombolának használjuk, és óra végén kisorsolunk egy ajándékot. Elsősorban a figyelmet és a tudást szeretném díjazni (erre szolgál a vetélkedő), de miért ne adnánk egy kis esélyt a szerencsének is?! :-)

Mi a tematikus angolos programok célja?


Szórakozás, művelődés, nyelvfejlesztés.

Ha többet tudsz arról a társadalomról és a kultúrájáról, amelyiknek a nyelvét tanulod, minőségileg más lesz a nyelvhasználatod. De annak, amit a programok nyújtanak nemcsak az angol használata során veszed hasznát. Tájékozottabban és értőbben fogsz viszonyulni a világhoz – ez jó lesz neked, és értékelni fogják mások is.
Sok olyasmiről esik szó, ami a tankönyvekből esetleg kimarad, a hétköznapok során viszont találkozunk velük akár filmekben, könyvekben, újságokban, hírekben, akár külföldön járva.

Kiknek szólnak a programok?

Bárkinek, akit érdekel.
Az angol nyelvet valamilyen szinten tanulók tudják legjobban kihasználni, mert ők a nyelvtudásukat is fejleszthetik, de az érdekességek miatt érdemes eljönnie annak is, aki csak művelődni vagy kikapcsolódni szeretne.
Az órák nyitottak, nem csak a diákjaim vehetnek részt, hanem bárki, aki szívesen eljön.

Fizetni kell?

Általában van részvételi díj, de ha ünneppel kapcsolatos az előadás (Pl. karácsonyi), akkor tanulóinknak ingyenes, volt tanulóinknak nagyon kedvezményes, mindenki másnak kedvező árú. Ha nem ünnepi az óra, akkor is nagyon tanulóbarát a részvételi díj azért, hogy anyagiak miatt senki se mondjon le az órákról.


Megismételhetőek a programok?

Igen. Elképzelhető, hogy én magam is szervezek majd ismétlő alkalmakat, de a már bemutatott előadások meg is rendelhetők (pl. ha egy csoport, intézmény – iskola, nyelviskola, munkahely, baráti társaság stb. – szeretne a témában elmélyülni). Ezzel kapcsolatban árajánlatot az elérhetőségeken lehet kérni.

Milyen hosszú egy program?

Általában 2-3 tanórának (vagy egy rövidebb-hosszabb mozifilmnek) megfelelő terjedelmű egy előadás, azaz 90-135 perc.

Milyen gyakran vannak programok?

Új programmal általában 3-4 hetente jelentkezem. (Nyári időszakban ennél ritkábban.)
A már lezajlott programokról képeket és leírást a Galériában találsz. A következő programokról értesítelek, ha regisztrálsz a honlapon, és bejelölöd, hogy kérsz hírlevelet.


Melyek a már megrendelhető programok?


1. Christmas English – Karácsonyos angol.

A Karácsonnyal kapcsolatos nyelvi ismeretek és az angolok Karácsonyára vonatkozó kulturális tudnivalók. Akkor az igazi, ha a résztvevők előre felkészülnek egy-egy apró érdekességből, amit én küldök el nekik az órát megelőző napokban. Mindenki személyre szóló kis információt, rövid olvasmányt vagy hasonlót kap, ezeket belefűzöm az órába. De ha az előzetes felkészítés nem megoldható, az előadás akkor is megtartható azonos tartalommal, több tanári magyarázattal.


2. UK Songs – Angliai dalok

Kétnyelvű előadás arról, hogy mik az angolok dalai különböző életkorokban, altatótól a temetésig, mit énekelnek a tábortűznél, és mi a himnuszuk.

3. US Songs – Amerikai dalok

A fentihez hasonló, de az amerikai dalokról szól Alkalmazkodva a hely különlegességéhez, kitérek arra is, hogy mi mindenből alakult ki az amerikai zene, milyen hatások érték és érik, mitől olyan sokféle, és olyan jellegzetes mégis.


4. London – érdekességek, tudnivalók

Történelmi és turisztikai szempontú áttekintés. Időrendben haladva mondom el és mutatom be (képpel, videóval stb.), mik voltak a főbb események, korok, kik voltak a jelentősebb személyiségek, és amikor a megfelelő korhoz vagy személyhez érünk, bemutatok egy-egy olyan látnivalót, amit a Londonban járó turista biztosan megnéz. Ha ez a turista a jövőben te leszel, az órán megszerezhető háttér-információk segítségével jobban fogod érteni és értékelni, amit látsz.

5.Sightseeing English – Városnézés angolul


Olyan szavakat, kifejezéseket és információkat lehet megtanulni, melyekkel történelmi múlttal és/vagy turisztikai látványosságokkal büsz­kélkedő helyek felkeresése során gyakran találkozunk. Használja az angol nyelvű idegenvezető, ki van írva a tárlatok ismertetőire, az információs kiadványokba stb. – jó, ha ismerjük őket.
A lista bővülni fog, ötleteket, témajavaslatokat jó szívvel fogadok.6. BE vs. AmE – Brit angol – amerikai angol: mi a különbség?

A brit és az amerikai angol közti legjellegzetesebb különbségeket be­mutató és szemléltető előadás sok illusztrációval. A hétköznapi ember angol-értésének elősegítése a cél, ezért mind stílusában, mind példa­anyagában könnyen követhető és lényegre törő a bemutató. Aki egyik nyelvváltozatot tanulta, de a másikkal találkozik gyakrabban (pl. nyelvórákon általában brit angolt tanulunk, de a filmek, zenék többsége amerikai), nagy hasznát veheti annak, amit ezen az előadáson lát/hall.

7. English – Deutsch Karácsony


Vagyis angolos-németes. Lényege az angol és a német nyelv összehasonlítása (eredetük, melyek az okai a hasonlóságoknak és a különbségeknek stb.). A fő cél azt kimutatni, hogyan és miért keverik sokan a két nyelv elemeit, és hogy ez a nyelvkeverés milyen félreértésekhez vezethet. Persze azért kitérünk a két nyelv hasonlóságaiból adódó tanulási előnyökre isJ.


Aktualitásokról, soron következő tematikus programokról a Home oldalon
a Hirdetőtáblára kattintva találsz információt.